Parby

Du er her:   Hjem > På tur i omegnen > Søværnets Våbenkursus
top
Page

 

På spidsen af Sjællands Odde ligger Gniben. Her har forsvaret holdt til siden begyndelsen af 1950’erne, hvor man overtog de bygninger, som tyskerne havde opført under krigen. Stedet har altid haft en strategisk vigtig betydning, da det er muligt at følge alle skibe, der passerer gennem Storebælt. Tidligere blev stedet brugt af lodserne, der holdt udkig efter skibe, der havde behov for assistance. I dag er det Søværnets Våbenkursus, der afholder kurser og øvelser.

Gniben har altid været et udflugtsmål. Tidligere fandtes traktørsteder; det ene endda med spiritusbevilling. Efter at militæret overtog området, har en stor del været totalt lukket, men der er siden åbnet mere og mere for offentlig adgang. I dag er der normalt fri adgang til hele området på hverdage efter kl. 16 samt i weekenderne, med mindre der er øvelser - så vil portene være lukket. Her vil det så være muligt at bruge stierne imellem bygninger og installationer.

På turen rundt mellem bygningerne ses blandt andet de to specielle skiferbeklædte bygninger, der spidser til for oven. Inden i hver er der en kuppel, a la dem vi kan se i de store kirker. Kuplerne har fungeret som himmel i forbindelse med skydetræning. De to karakteristiske bygninger står nu for nedrivning, fordi al træning sker via edb.

Når man går ned langs batterilinien ses flere af de våben, der anvendes i forsvaret. Og over det hele snurrer flere radarer, der registrerer trafikken i farvandet og sender informationerne videre til Søværnets Operative Kommando, SOK.

Da stedet fungerer som kursusejendom, er der mange værelser og en kantine med en meget smuk udsigt over vandet. Det har tidligere været muligt at leje kantinen og værelser til private arrangementer. Siden er sket en ændring af strukturen, så udlejning ikke længere varetages af skolen selv. Man undersøger nu, om udefrakommende igen kan få mulighed for at leje sig ind.

De detaljerede regler for færdsel på området findes her: Link

Fra 29. aug. 2012 er der åbnet for færdsel på området i dagtimerne.

Indtil for kort tid siden har det været muligt at gå langs kysten rundt om Gniben, men på grund af den kraftigere erodering, er der påbegyndt en kystsikring. Det betyder, at det for fremtiden er så godt som umuligt at komme det sidste stykke langs nordkysten.

Til gengæld er det stadig muligt at gå fra P-pladsen (ved telemasten) ned til kysten. Fra spidsen kan man se revet, hvor bølgerne brydes, og hvis det ikke er for diset, er det også muligt at se fyret for enden af revet. Det er et godt sted at stå og fiske efter ørreder, så her kommer mange lystfiskere. På stranden ligger de store sten med inskriptioner om svømmere, der i tidens løb har svømmet den lange stækning over til de jyske kyster.

Det er også værd at lægge mærke til planter og fugle. Der ligger meget tit små grupper af andefugle på læsiden af revet  fugle som vi kun sjældent ser ud for vores egen strand. Området har så speciel en karakter, at der arrangeres studieture her til.

Læs den brede beskrivelse af området og de plejeplaner, der er udarbejdet i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen Link

Lad dette være en opfordring til at tage på tur til Gniben en dag, hvor vejret er godt.

 

« forrige top næste »
top
Menu

 

 

 

 Aktuelt Odden-vejr DMI

  link

 

           

 

 

Login